NOS NieuwsAangepast

Bijstandswet raakt tienduizenden

Eén op de vijf mensen met een uitkering zal de veranderingen in de Wet Werk en Bijstand voelen in de portemonnee, wat neerkomt op zo'n 60.000 mensen in het hele land. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS in de grote steden.

De gemeenten hebben de afgelopen maanden geïnventariseerd wat de nieuwe wet betekent voor hun uitkeringsgerechtigden. Nu duidelijk wordt om hoeveel gezinnen het gaat, maken de wethouders van de grote steden zich zorgen over het inkomensverlies van duizenden gezinnen.

Ze zijn met staatssecretaris de Krom in gesprek over hoe ze hulpbehoevende gezinnen toch financieel kunnen bijstaan.

Per 1 juli

De nieuwe wet is bedoeld om mensen te prikkelen om aan het werk te gaan en gaat per 1 juli voor iedereen in. De wet zou eerst per 1 januari dit jaar ingaan, maar de gemeenten kregen een half jaar uitstel om het beleid goed uit te voeren.

De grote gemeenten geven nu aan dat ze voor 1 juli alles op orde hebben. Mensen met een uitkering krijgen deze maanden te horen wat er voor hen gaat veranderen. Vooral de regels over het gezinsinkomen hebben gevolgen voor mensen met een uitkering. Straks wordt het inkomen van andere gezinsleden van de uitkering afgetrokken.

De gemeenten zijn bang dat de wet ertoe leidt dat werkende kinderen vroeg het huis uit gaan. Ook is er vrees voor fraude met valse adressen.

Kosten voor gemeenten

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgen veel gezinnen te maken met een forse daling van het inkomen. "Wij zien ook dat gemeenten zelf maatregelen inzetten om de effecten van de huishoudtoets te verzachten. Een voorbeeld hiervan is het instellen van een noodfonds. De kosten die hiermee gepaard gaan, worden veelal uit eigen middelen van de gemeente betaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl