NOS NieuwsAangepast

Geregeld incidenten bij Odfjell

Bij het tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam zijn de afgelopen jaren geregeld verschillende gevaarlijke vloeistoffen gelekt, zoals stookolie, benzine, styreen en fosforzuur. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Atsma op vragen van de CDA-Kamerleden Holtackers en Omtzigt.

Eerder werd bekend dat het bedrijf in het Botlekgebied de afgelopen 10 jaar 64 keer in de fout ging. Opvallend is dat het aantal meldingen van het weglekken van vloeistoffen het afgelopen jaar flink opliep.

Geen garanties

Volgens Atsma wordt er regelmatig gecontroleerd door de Arbeidsinspectie, de Milieudienst Rotterdam en de brandweer.

De staatssecretaris schrijft dat er geen garanties zijn voor het uitblijven van nieuwe incidenten met gevolgen voor de gezondheid van werknemers, omwonenden en inspecteurs.

Wet aanpassen

Omdat Odfjell vaker de regels heeft overtreden, wil het CDA dat het bedrijf zelf betaalt voor de veelvuldige controles. Maar Atsma zegt dat dat niet kan omdat in Nederland nalevingscontroles niet verhaald kunnen worden op bedrijven. Daarvoor zou de wet moeten worden aangepast. Deze week wordt in de Tweede Kamer over Odfjell gedebatteerd.

CDA-Kamerlid Omtzigt zegt dat hij geschokt is van de cijfers die Atsma geeft. "Soms lekken er druppels, soms liters en soms tonnen", aldus Omtzigt. Het CDA gaat Atsma om opheldering vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl