NOS NieuwsAangepast

Oorlog van één dag herdacht

Door correspondent Robert Portier

In het Australische Broome is vandaag de oorlog van één dag herdacht. Tijdens die aanval, vandaag precies 70 jaar geleden, kwamen 68 Nederlanders om het leven.

Australië was in de Tweede Wereldoorlog een veilige haven voor Nederlanders in Indië. De vliegboten waarmee ze vluchtten, maakten een tussenlanding in Broome. Daar werden de watervliegtuigen bijgetankt. In twee weken tijd ontkwamen 8000 landgenoten.

De Japanners sloten de vluchtroute met één aanval af. De jagers schoten de 15 vliegboten kapot, die op dat moment in de haven dreven. Ook werden zeven toestellen op het vliegveld vernietigd.

De aanval kwam als een complete verrassing en het verzet was minimaal. De Nederlandse piloot Gus Winckel slaagde er in om een toestel neer te schieten.

Vergeten geschiedenis

De aanval is een stuk vergeten geschiedenis. Vanwege de censuur werd de aanval tijdens de oorlog stilgehouden. Weinig Australiërs weten dat Broome ooit is aangevallen.

De herdenking werd door ongeveer duizend mensen bezocht, waaronder vier overlevenden. De 99-jarige oorlogsheld Gus Winckel moest verstek laten gaan. Hij werd door zijn vier zonen vertegenwoordigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl