Kunst Ai Weiwei in Tilburg

Door redacteur Ron Holman

In het museum De Pont in Tilburg is vanaf morgen werk te zien van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Het museum toont werk uit de jaren 2003-2011 en omvat, naast een aantal grote sculpturen, zijn bijna volledige videowerk. Ook is zijn beroemde Zonnebloempitten (Sunflower Seeds) te zien.

Ai Weiwei is naast beeldend kunstenaar ook architect, vormgever en intensief gebruiker van social media. Ai is in het verleden geregeld in aanvaring gekomen met de Chinese autoriteiten vanwege zijn kritiek op de politiek in China.

Als architect was hij betrokken bij het Nationaal Stadion van Peking, het stadion van de Olympische Spelen in 2008 dat al snel de bijnaam 'Het Vogelnest' kreeg.

Vragen

Het vroegste werk op de tentoonstelling is het uit 2003 daterende Forever. Het zijn eigenlijk 42 op en aan elkaar gelaste fietsen in een carrousel. Er zijn geen trappers en geen stuur. De naam dankt de installatie aan de merknaam op de fietsen.

Net als Jeff Koons schakelt Ai Weiwei ambachtslieden in om zijn kunstwerken te maken. Zij hebben bijvoorbeeld ook de traditionele houtverbindingen in de verweerde stukken hout gemaakt in het kunstwerk Trees (2009-2010).

Sunflower Seeds is het werk waarmee hij beroemd werd in 2010. Toen was het voor het eerst te zien in de grote turbinehal van Tate Modern in Londen. Daarvan zijn in Tilburg twee kleinere varianten te zien.

Huisarrest

Op 3 april 2011 werd Ai Weiwei op het vliegveld van Peking opgepakt. Hij werd in juni 2011 op borgsom vrijgelaten, nadat hij een kleine drie maanden had vastgezeten op een onbekende locatie.

Hij mag Peking nog steeds niet verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl