Drukte op stembureaus in Iran

Drukte op een stembureau in de Iraanse hoofdstad Teheran»
Drukte op een stembureau in de Iraanse hoofdstad Teheran AFP

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Iran is 60 procent. Dat zegt de Iraanse staatstelevisie. NOS-correspondent Thomas Erdbrink meldt dat de stembureaus in de hoofdstad Teheran goed worden bezocht.

De opkomst zou wel minder hoog zijn dan drie jaar geleden bij de presidentsverkiezingen. Toen braken rellen uit, nadat president Ahmadinejad opnieuw de verkiezingen had gewonnen. Er zou gefraudeerd zijn.

De stembussen in Iran zouden om 18.00 uur plaatselijke tijd sluiten, maar blijven langer open om iedereen de kans te geven om te stemmen. Wanneer de uitslag bekend wordt, is niet duidelijk. Alle stemmen moeten met de hand worden geteld.

Ahmadinejad

De parlementsverkiezingen gaan tussen aanhangers van Ahmadinejad en die van de geestelijk leider ayatollah Khamenei. De oppositiepartijen doen niet mee. Zij denken dat ook deze verkiezingen niet eerlijk zijn.

De verkiezingen worden gezien als een indicatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Als de aanhangers van Ahmadinejad verliezen, wordt een aanhanger van Khamenei zeer waarschijnlijk de nieuwe president.

Deel deze pagina

Video

'Kiezen tussen conservatieven in Iran'

De Iraanse bevolking kiest een nieuw parlement, voor het eerst sinds de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009.

Audio

  • 'Kiezen tussen conservatief en extreem conservatief in Iran' Iraniërs kiezen vandaag een nieuw parlement. De precieze zetelverdeling is nog onzeker, maar voor hervormers is er in dit... parlement geen plaats, zoveel is wel al duidelijk . Een gesprek met correspondent Thomas Erdbrink in Teheran.

Video en Audio

Meer video en audio