NOS NieuwsAangepast

Hof: ING te hard aangepakt

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vindt dat bank en verzekeraar ING bij de staatssteun te streng is aangepakt door de Europese Commissie.

Brussel vond dat ING in 2009 te vaak werd geholpen door de Nederlandse overheid en legde daarom zwaardere voorwaarden op. Het Hof heeft vandaag dat besluit nietig verklaard.

10 miljard euro

ING kreeg ten tijde van de financiële crisis een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Verder nam de staat het risico over van een beleggingsportefeuille in Amerikaanse hypotheken. ING werd gedwongen de Westland Utrecht Hypotheekbank te verkopen en om de bank en de verzekeringsactiviteiten te splitsen. Die splitsing is onlangs voltooid.

Brussel vond dat ING werd bevoordeeld door een wijziging van voorwaarden voor terugbetaling van de kapitaalinjectie. Volgens het hof is die bevoordeling niet overtuigend aangetoond en onvoldoende onderzocht.

Blij

ING is blij met het vonnis en gaat het bestuderen. Met dit vonnis heeft ING meer onderhandelingsmacht om de praten over de aanpassing van de opgelegde strafmaat. De bank vond dat ze veel zwaarder werd aangepakt door Brussel dan Belgische en Britse banken die vergelijkbare staatssteun kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl