NOS NieuwsAangepast

Sarkozy uitgejouwd in Baskenland

Volgende maand zijn in Frankrijk de presidentsverkiezingen en dat betekent campagnevoeren voor de kandidaten. President Sarkozy, die flink achter staat in de peilingen, ging naar Bayonne in Frans-Baskenland, maar het liep niet helemaal volgens plan.

Sarkozy werd belaagd door enkele honderden boze demonstranten. Om aan hen te ontkomen, vluchtte hij een café binnen. Hij moest daar meer dan een uur wachten voor hij zijn weg weer kon vervolgen.

Toen bekend was geworden dat de president in Bayonne was, waren er heel snel enkele honderden Baskische onafhankelijkheidsactivisten ter plaatse, vertelt correspondent Ron Linker. "Echt gevaarlijk is de situatie niet geworden. Er is met eieren naar de bar gegooid, men zwaaide met een soort onafhankelijksverklaring van Baskenland en er was heel veel verbaal geweld." De Franse mobiele eenheid is ingeschakeld om de demonstranten op afstand te houden.

'Stelletje schoften'

Dat Sarkozy impopulair zou zijn in Frans-Baskenland, daar wil hij zelf niet aan. Volgens hem gaat het om een kleine groep luidruchtige hooligans. "We zijn in Frankrijk. En we zijn op het grondgebied van de Franse Republiek. De Franse president kan daar gaan en staan waar hij wil. En als dat stelletje schoften het niet bevalt, dan hebben ze pech."

Volgens Linker zijn de Baskische activisten in principe tegen iedere Franse president, maar gaat dat bij Sarkozy nog iets verder. "Vorige maand kreeg hij een onderscheding van de Spaanse koning vanwege zijn verdiensten in de strijd tegen de ETA. Er stonden geen ETA-aanhangers voor de deur, maar populair was hij zeker niet bij deze mensen."

Vastberadenheid

Of de gebeurtenis in Bayonne negatief of positief uitpakt voor Sarkozy is eigenlijk niet te zeggen. Linker: "Het ziet er natuurlijk niet goed uit als je kandidaat wordt uitgejouwd. Maar misschien dat Sarkozy er toch nog politiek munt uit kan slaan, want tussen die demonstranten stonden ook aanhangers van de Parti Socialiste van François Hollande. Dus Sarkozy was er als de kippen bij om excuus te eisen van de koploper in de peilingen."

Daarnaast stelt Linker dat Sarkozy door het incident zijn vastberadenheid heeft kunnen tonen, een belangrijk politiek punt voor hem. "Sarkozy zegt dat hij nooit wegloopt voor weerstand of tegenslag. Voet bij stuk houden, dat is wel degelijk een belangrijk deel van zijn campagnes. Met Sarkozy weet je één ding zeker: Als hij eenmaal een besluit heeft genomen, zet hij door. En dan maakt het hem niet uit dat hij zich een uur in een bar heeft moeten verschansen in Bayonne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl