Borstamputatie vaak onnodig

Het is vaak niet nodig om bij vrouwen met borstkanker één of beide borsten te amputeren. Uit een grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat een borstsparende operatie in veel gevallen op lange termijn net zoveel kans geeft op overleven.

Het onderzoek, waarbij 900 vrouwen met borstkanker werden gevolgd, heeft 22 jaar geduurd. Het stond onder leiding van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, NKI-AVL. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet.

Volgens het NKI-AVL is het niet zo dat alle vrouwen die in het verleden een amputatie hebben ondergaan, beter voor een borstsparende operatie hadden kunnen kiezen. Het gaat om vrouwen die een keuze hebben, en die kiezen nu vaak uit veiligheid voor een amputatie, zegt het instituut.

Geen keuze

Jaarlijks wordt in Nederland bij 13.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. In 3000 gevallen is een amputie de enige optie. Het gaat dan om vrouwen die jonger zijn dan 35 jaar, vrouwen met erfelijke borstkanker en vrouwen bij wie de kanker zich in de borst heeft verspreid.

In de overige 10.000 gevallen staat die keuze niet bij voorbaat vast. De helft van deze patiënten kiest nu voor amputatie, maar uit het onderzoek blijkt dat dit maar in 20 procent van de gevallen nodig is. Dat gaat om vrouwen bij wie de tumor groter is dan 5 centimeter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl