Stembureaus open in Iran

Een Iraniër brengt zijn stem uit bij een stembureau in Teheran»
Een Iraniër brengt zijn stem uit bij een stembureau in Teheran AFP

In Iran zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen opengegaan. Het is de eerste keer dat Iraniërs naar de stembus gaan sinds de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009.

De verkiezingen gaan waarschijnlijk tussen aanhangers van Ahmadinejad en die van de geestelijk leider ayatollah Khamenei. De oppositiepartijen doen niet mee aan de verkiezingen. Zij denken dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen.

De verkiezingen worden gezien als een indicatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Als de aanhangers van Ahmadinejad verliezen dan wordt een aanhanger van Khamenei zeer waarschijnlijk de nieuwe president.

Lage opkomst

Autoriteiten zijn bang voor een lage opkomst en roepen mensen op te komen stemmen. Op posters wordt gewaarschuwd dat een lage opkomst kan leiden tot militaire aanvallen vanuit het buitenland.

Het Iraanse parlement telt 290 leden. Er zijn ruim 48 miljoen kiesgerechtigden.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Kiezen tussen conservatieven in Iran' De Iraanse bevolking kiest een nieuw parlement, voor het eerst sinds de omstreden herverkiezing van president... Ahmadinejad in 2009.
  • video Parlementsverkiezingen in Iran In Iran worden parlementsverkiezingen gehouden. Het is de eerste keer dat Iraniërs naar de stembus gaan... sinds de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009 en de protesten die daar op volgden.
  • video Iraanse jongeren nauwelijks naar stembus Iran gaat morgen naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Het wordt vooral een strijd tussen... conservatieve hardliners, want de oppositie boycot de verkiezingen. Een belangrijke vraag is wat de grootste groep onder de kiezers, jongeren onder de 30 jaar, morgen gaat doen.

Audio

  • Thomas Erdbrink: Iran doet er alles aan om mensen te laten stemmen Iran gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De uitkomst is nog onzeker, maar vast staat wel dat er in het... nieuwe parlement geen plaats is voor hervormers. Die zijn allemaal vakkundig buitenspel gezet. Correspondent Thomas Erdbrink in Teheran.

Video en Audio

Meer video en audio