NOS NieuwsAangepast

Van Rompuy blijft president EU

Herman Van Rompuy blijft de komende 2,5 jaar 'president van Europa'. Hij werd zoals verwacht door leiders van de EU in Brussel herkozen als voorzitter van de Europese Raad. De Belg blijft tot december 2014.

Van Rompuy (64) is de eerste die de functie bekleedt. "Met genoegen accepteer ik een tweede termijn", twittert Van Rompuy. "Een voorrecht om Europa te dienen in zulke beslissende tijden; ook een grote verantwoordelijkheid."

Als voorzitter van de Europese Raad zit Van Rompuy vergaderingen van EU-leiders voor. Hij leidt ook besprekingen van de ministers van Financiën. Door die rol heeft hij een belangrijke verantwoordelijkheid in de schuldencrisis.

Oncharismatisch

Samen met de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Barosso, is Van Rompuy ook de hoofdvertegenwoordiger van de EU bij internationale bijeenkomsten als de G8 en G20. Ook spreekt hij namens de EU bij de Verenigde Naties.

Van Rompuy was niet erg bekend toen hij in 2009 verkozen werd. Hij werd gezien als een oncharismatische compromiskandidaat. In zijn eerste termijn heeft hij sterk aan vertrouwen gewonnen.

Het wordt de laatste termijn voor Van Rompuy; twee termijnen zijn het maximum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl