NOS VoetbalAangepast

Van Gaal wilde einde maken aan chaos

Louis van Gaal wilde bij Ajax terugkeren om een einde te maken aan de chaos binnen de club.

Dat zegt de voormalig trainer en directeur van de Amsterdamse club donderdag in een interview met het blad ELF, waarin hij voor het eerst uitgebreid ingaat op de machtsstrijd bij Ajax.

Van Gaal ging 15 oktober op uitnodiging van AZ mee naar de uitwedstrijd tegen Ajax (2-2). "In de ArenA zijn toen zoveel mensen tegen me aangelopen", aldus Van Gaal. "Werknemers, ereleden, leden van de ledenraad... Allemaal spraken zij over de chaos en de onrust. En allemaal vonden ze dat het de hoogste tijd voor mij werd om terug te komen. Om te helpen!"

Emails en telefoontjes

De dagen na het duel tussen Ajax en AZ werden de contacten concreet. Van Gaal: "Er is een proces op gang gekomen van e-mails en telefoontjes en in het verlengde daarvan de vraag of ik niet die algemeen directeur van Ajax zou kunnen worden. Dat was vooral om de club uit de brand te helpen, want die stond in de fik. Er waren mensen ontslagen of dreigden ontslagen te worden, alleen maar op basis van het feit dat ze geen topvoetballer waren geweest. Ondanks dat ze wel alle kennis en ervaring hadden."

Edgar Davids van de raad van commissarissen legde uiteindelijk het contact met Van Gaal, en vroeg hem om Ajax te helpen. "Ik vond het in eerste instantie moeilijk om daar direct antwoord op te geven. Cruijff was commissaris en ik wist niet precies wat er gebeurde", zegt Van Gaal.

"Ik hoorde alles maar uit de tweede of derde hand en daar kwam bij dat ik geen kaas heb gegeten van alle bestuurlijke regels rondom een vennootschap en een vereniging. Maar toch zei ik dat ik bereid was om met de rvc te praten. Ook deze rvc gaf dezelfde redenen aan, die mij in die andere gesprekken ook al duidelijk zijn gemaakt. Geen leiding, geen communicatie, geen structuur en zeker geen samenwerking op de werkvloer; wat resulteerde in Chaos, Angst en Wantrouwen!"

"Cruijf zou alles tegenhouden"

De aanstelling van Van Gaal ging uiteindelijk niet door. "Ik heb de rvc meteen verteld dat, zodra de naam Van Gaal zou vallen, Cruijff er letterlijk álles aan zou doen dat tegen te houden", aldus Van Gaal, die niet uitsluit in de toekomst nog voor Ajax te gaan werken.

En verder: "Er wordt gezegd dat er binnen Ajax nu volgens de Cruijff-lijn wordt gewerkt. Onzin! Er is net zo min een Cruijff-lijn als een Van Gaal-lijn. Er bestaat alleen maar een Ajax-visie en die is er al zeker 25 jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl