NOS NieuwsAangepast

Kabinet: cijfers nieuwe realiteit

Minister De Jager van Financiën zegt dat de CPB-voorspellingen over het begrotingstekort "echt tegenvallen".

"Hoewel het nog om voorlopige cijfers gaat, moeten we de realiteit onder ogen zien. De economische prognoses vallen iets mee, maar uit de voorspellingen blijkt ook dat het begrotingstekort fors hoger uitvalt. Dat valt echt tegen", zegt hij.

De cijfers betekenen volgens De Jager dat het kabinet achterop dreigt te raken bij het gezond maken van de overheidsfinanciën.

'Sombere cijfers'

Premier Rutte noemt de tekortcijfers van het CPB somber. "Maar het is de nieuwe realiteit", zegt hij in een eerste reactie.

"We gaan door de grenzen die we ons als kabinet zelf hebben gesteld. Dat betekent dat VVD, CDA en PVV vanaf maandag in het Catshuis gaan onderhandelen over wat ons te doen staat," zegt Rutte. De partijen hebben drie weken uitgetrokken voor de onderhandelingen.

Lichtpuntje

Hij wil niet vooruitlopen op maatregelen; Rutte wil de cijfers eerst bestuderen. Hij spreekt van een lastige opgave, die niet moet worden belast met uitspraken over percentages.

De premier noemt het wel een lichtpuntje, dat de groei in 2013 aantrekt.

Extra bezuinigingen

Als het kabinet aan de Europese eis wil voldoen dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag zijn, moet er de komende jaren tot 16 miljard euro extra worden bezuinigd. VVD, CDA en PVV hadden in het gedoogakkoord al afgesproken om opnieuw te onderhandelen als de economische situatie dat nodig maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl