NOS NieuwsAangepast

'Tot 16 miljard meer bezuinigen'

Het kabinet moet maximaal 16 miljard euro extra bezuinigen als het volgend jaar aan de Europese eis wil voldoen dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag zijn. Dat blijkt uit doorrekeningen van de CPB-prognoses over de Nederlandse economie die vanochtend bekend werden.

De tegenvallende economie zorgt voor een gat van 9 miljard euro. Er is een bezuiniging van maximaal 16 miljard nodig om dat te vullen. Dat komt doordat bij bezuinigingen de inkomsten van de overheid ook teruglopen.

Tijdens de kabinetsformatie is afgesproken dat er moet worden ingegrepen als het tekort volgend jaar boven de 2,8 procent komt. De nieuwe miljarden komen bovenop de 18 miljard bezuinigingen waartoe het kabinet al heeft besloten. De coalitie heeft al laten weten dat ze extra wil bezuinigen.

Kapotbezuinigd

CPB-directeur Teulings waarschuwde deze week tegen te veel bezuinigingen. Volgens hem is het gevaar dat de economie wordt kapotbezuinigd.

Premier Rutte verwierp de mening van Teulings. Hij zei dat hij net als de CPB-directeur vindt dat er hervormingen nodig zijn, maar dat je in het algemeen moet oppassen dat er niet te lang te hoge tekorten zijn. Dat is schadelijk voor de economie, zei Rutte in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl