Front National in geldproblemen

Front National-leider Marine Le Pen»
Front National-leider Marine Le Pen AFP

Door correspondent Ron Linker, in Parijs

Het Franse Front National zit krap bij kas.

Twee campagnebijeenkomsten van presidentskandidaat Marine Le Pen zijn geannuleerd. Een groot evenement in Lyon dat op 7 en 8 april zou worden gehouden, is teruggebracht tot een eenvoudige bijeenkomst.

Volgens het Front National willen Franse banken de partij geen geld lenen, omdat het onzeker is of Marine Le Pen kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Ze moet daartoe 500 handtekeningen zien te verkrijgen van gekozen volksvertegenwoordigers en dat is haar tot nu toe niet gelukt.

Compensatie

Volgens de Franse kieswet krijgen presidentskandidaten hun campagnegeld en eventuele leningen teruggestort als ze bij de eerste ronde meer dan 5 procent van de kiezers halen. Als Le Pen erin slaagt de handtekeningen alsnog binnen te halen, dan zou ze voor die compensatie in aanmerking komen.

Volgens opiniepeiler Ipsos kan Marine Le Pen rekenen op 16 procent van de stemmen.

Deel deze pagina

Audio

  • Franse partij Front National heeft geld te weinig Het extreem-rechtse Franse Front National zit in geldnood. De partij van Marine Le Pen heeft al tweecampagnebijeenkomsten moeten... annuleren. En een grote bijeenkomst in april is teruggebracht tot een heel simpel feestje. Volgens het Front National willen Franse banken de partij geen geld lenen. Correspondent Ron Linker in Parijs.

Video en Audio

Meer video en audio