NOS NieuwsAangepast

Kritiek op vingerafdruk paspoort

De technische moeilijkheden rond de opname van vingerafdrukken in paspoorten lijken te zijn onderschat. Dat concludeert hoogleraar en beleidsadviseur Roel Bekker in een rapport aan minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Sinds een paar jaar worden in paspoorten zogenoemde biometrische gegevens opgenomen. Volgens Bekker werden onder invloed van de aanslagen in de VS in 2001 de besluiten sneller genomen dan de technische ontwikkelingen verliepen. Hij schrijft verder dat het ontbreekt aan heldere kwaliteitsnormen, bijvoorbeeld over wat aanvaardbare foutmarges zijn.

Centrale opslag

Vorig jaar gaf toenmalig minister Donner opdracht tot het onderzoek. Hij bepaalde toen onder druk van de Tweede Kamer dat vingerafdrukken uit paspoorten voorlopig niet centraal of door gemeenten worden opgeslagen. De Tweede Kamer vond dat systeem niet veilig en was bang voor fouten.

Bekker vindt dat bij de invoering van de vingerafdrukken een te grote afstand was tussen experts en beleidsmakers. Bovendien verliep de samenwerking tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie niet soepel.

Informatie

De deskundige schrijft wel dat de ambtenaren de bewindslieden behoorlijk hebben geïnformeerd en dat die op hun beurt de Tweede Kamer tijdig hebben ingelicht.

Minister Spies heeft nog geen conclusies getrokken uit het onderzoek van Bekker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl