NOS NieuwsAangepast

Romney wint in Arizona en Michigan

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft de voorverkiezingen in Arizona en Michigan gewonnen.

In Michigan wist Romney nipt een blamage te voorkomen. Hij is er geboren en zijn vader was er gouverneur, maar zijn belangrijkste rivaal Santorum stond er in sommige peilingen op kop.

"We hebben niet met een groot verschil gewonnen, maar dat verschil was wel groot genoeg. Dat is wat telt", zei Romney in zijn overwinningsspeech in Michigan.

Een verlies in Romneys thuisstaat zou een blamage zijn geweest en Santorum had daarom zelfs democraten opgeroepen om op hem te stemmen.

Procenten

In Michigan behaalde Romney 41 procent van de stemmen en Santorum 38 procent. Ron Paul werd derde met 12 procent en Newt Gingrich kreeg 7 procent.

De winst van Romney in Arizona werd verwacht. In de peilingen had Romney daar een ruime voorsprong. In Arizona kreeg de oud-gouverneur van Massachusetts bijna de helft van de stemmen: 47 procent van de kiezers koos voor hem.

Santorum kreeg 27 procent en Newt Gingrich 16 procent. Ron Paul eindigde als laatste met 8 procent.

Super Tuesday

De verkiezingen in Michigan en Arizona zijn een belangrijke opmaat voor Super Tuesday op 6 maart. Dan wordt er in tien staten gestemd en zijn er veel gedelegeerden te winnen. Die kiezen uiteindelijk op de partijconventie eind augustus de Republikeinse presidentskandidaat.

Romney won eerder in de staten Florida, Maine, Nevada en New Hampshire. Ook bij de eerste voorverkiezingen in Iowa ging Romney er in eerste instantie met de winst vandoor. Hij won met acht stemmen verschil van Santorum, maar later bleek dat er een tikfout was gemaakt en dat Romney daardoor twintig stemmen te veel had gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl