NOS NieuwsAangepast

Grotere ggz-instellingen over gevolgen bezuinigingen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Vooral bij grotere ggz-instellingen in het hele land hebben zich in januari fiks minder patiënten gemeld dan in januari vorig jaar. Arkin in Amsterdam kreeg rond de twintig procent minder aanmeldingen voor kortdurende psychotherapie en voor het programma gericht op ouderen. Jellinek-verslavingszorg kreeg een kwart minder nieuwe cliënten.

Bij Altrecht in Utrecht en omgeving is het aantal nieuwe aanmeldingen voor ambulante hulp met tussen de tien en vijftien procent gedaald. GGZ inGeest in Amsterdam kreeg in januari tussen de vijftien en twintig procent minder aanmeldingen dan in vorig jaar januari.

Bij Emergis in Zeeland halveerde het aantal cliënten voor de wat eenvoudigere eerstelijns psychische zorg. Interapy, een belangrijke aanbieder van succesvolle internettherapieën, kreeg de helft minder klanten dan in de maand januari van het vorig jaar. Internettherapieën zijn veel goedkoper dan reguliere behandelingen.

Jeugdigen

Bij Dimence in Overijssel is het aantal nieuwe cliënten voor reguliere zorg met zo'n twintig procent gedaald. De wachtlijsten die Dimence had namen daardoor ook sterk af, vooral bij de volwassenen.

Dat is een extra aanwijzing dat de terugloop in nieuwe cliënten komt door de bezuinigingsmaatregelen. De eigen bijdrage geldt niet voor jeugdigen onder de 18 jaar.

In het verzorgingsgebied van Dimence woont een groot aantal Turkse immigranten, vooral in Almelo en Deventer. Het gaat in grote meerderheid om arbeiders die in de laagste inkomensgroep zitten, zegt Dimence directeur zorg Arnoud Jansen. Dimence heeft veel cliënten uit die groepen.

Een aanzienlijk deel van die mensen spreekt slecht Nederlands en maakte tot nu toe gebruik van de diensten van tolken. Sinds 1 januari worden de kosten daarvan niet meer vergoed. "Een extra reden voor die groep om niet naar ons toe te komen", zegt Jansen.

Acute wachtlijst

Tegenover de daling van het aantal nieuwe aanmeldingen en het korter worden van de wachtlijsten, stond een fikse toename van het bezoek aan de crisisdienst. Dimence werkt in een zorggebied met ongeveer een miljoen inwoners.

Dat leidde ertoe dat Dimence vorige maand een kwart meer patiënten heeft opgenomen dan in januari 2011. Intussen heeft Dimence zelfs een wachtlijst moeten instellen voor acute opnamen waarop nu zes mensen staan. Opnamen van patiënten zijn veel duurder dan ambulante behandelingen.

Sommige huisartsenpraktijken merken al dat er minder mensen naar de GGZ gaan. Huisarts Bernard Kral uit Almelo: "Mensen willen liever niet doorverwezen worden naar de GGZ, omdat ze dan bij moeten betalen. Ze blijven liever in de praktijk bij onze GGZ-verpleegkundige. Daarvoor hoeven ze niets zelf te betalen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl