Patiënt ggz mijdt zorg
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink
De voorspellingen van ggz-instellingen dat patiënten noodzakelijke zorg om financiële redenen gaan mijden, lijken uit te komen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs ggz-instellingen.
De instellingen deden hun voorspelling vorig najaar toen minister Schippers een aantal bezuinigingsmaatregelen aankondigde. Schippers voerde onder meer eigen bijdragen in en beperkte en schrapte vergoedingen voor bepaalde behandelingen.
De maatregelen van Schippers moeten de kosten van de geestelijke gezondheidszorg beperken door het aantal cliënten dat er gebruik van maakt te verminderen. In 2010 kregen ongeveer een miljoen Nederlanders ggz-zorg. Dat kostte bijna 6 miljard euro. De ggz-uitgaven zijn in tien jaar vrijwel verdubbeld.
Minder patiënten
Vooral bij grotere ggz-instellingen in het hele land - Arkin in Amsterdam, Altrecht in Utrecht, ggz inGeest in Amsterdam, Dimence in Overijssel en Emergis in Zeeland, maar ook internetaanbieder Interapy - hebben zich in januari fors minder patiënten gemeld dan in januari vorig jaar.
Het gaat om verschuivingen variërend van 12,5 tot 50 procent, afhankelijk ook van de diagnose. De afname van het aantal reguliere ggz-patiënten gaat in sommige gevallen gepaard met meer druk op de crisisdiensten.
Eigen bijdrage
Op 1 januari 2012 is een eigen bijdrage ingevoerd voor de tweedelijns ggz. Afhankelijk van het aantal behandelingen bedraagt die 100 of 200 euro per jaar. Bij opname in een ggz-instelling geldt sindsdien een eigen bijdrage van 145 euro per maand.
De eigen bijdrage in de meer eenvoudige eerstelijns psychische zorg is verhoogd naar twintig euro per zitting, terwijl er nog maar vijf zittingen vergoed worden in plaats van acht. Ten slotte worden bepaalde diagnoses, de zogeheten aanpassingsstoornissen, helemaal niet meer vergoed en is de vergoeding voor tolkendiensten geschrapt.
Overlast
Staatssecretaris Teeven van Justitie stelde de eigen bijdrage in de ggz vorige week ter discussie. In navolging van politiemensen waarschuwde hij voor meer overlast op straat door psychiatrische patiënten die om financiële redenen zorg gaan mijden.
Minister Schippers weigert vooralsnog iets te veranderen aan haar maatregelen. Dat liet ze gisteravond in een Kamerbrief (.pdf) weten. Die opvatting herhaalde ze vandaag in de Tweede Kamer.