NOS NieuwsAangepast

24 woningcorporaties in gevaar

In totaal kunnen 24 woningcorporaties in financiële problemen komen als de rente fors daalt. Dat blijkt uit gegevens die minister Spies van Binnenlandse zaken vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Volgens de minister zijn er in elk geval 148 woningcorporaties die zich met ingewikkelde financiële producten (derivaten) hebben ingedekt tegen rentestijgingen. Met uitzondering van Vestia heeft geen enkele corporatie acute problemen. Toch zijn er 24 corporaties die een forse rentedaling van 1 procent waarschijnlijk niet kunnen opvangen.

Vestia kwam in de problemen omdat de corporatie financiële producten had afgesloten waarmee het zich tegen een stijgende rente wilde verzekeren. Maar op dit moment staat de rente juist laag en eisen de banken meer onderpand.

Volgens de minister kunnen 51 corporaties hiermee geconfronteerd worden. Meer dan de helft is in staat een flinke rentedaling op te vangen. Van de andere helft is het volgens de minister "aannemelijk" dat ze zo'n daling niet kunnen opvangen, of is het "op zijn minst onzeker" dat ze dat kunnen.

Tegenslag

De toezichthouder, het Centraal Fonds (CFV), doet volgens de minister nog verder onderzoek naar de achterliggende contracten. Begin maart is het CFV klaar met dat onderzoek.

Vestia moest al in september vorig jaar bedelen om noodsteun. Omdat het mis ging met de derivaten deed de corporatie een beroep op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. In september kreeg de corporatie steun voor ruim 1 miljard. In januari had de corporatie opnieuw een bijdrage nodig van 550 miljoen euro.

De Nederlandse Waterschapsbank helpt Vestia nu uit de nood met een lening van 1,7 miljard euro. Door deze constructie kan Vestia een deel van de omstreden derivatenportefeuille afbouwen. Daarnaast heeft de corporatie nu ook de beschikking over 500 miljoen euro, waarmee een eventuele nieuwe tegenslag kan worden opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl