Goksites moeten NL'ers weren

De website van het Britse wedkantoor Ladbrokes»
De website van het Britse wedkantoor Ladbrokes  

Grote internationale goksites moeten Nederlandse spelers weren. Hun websites en telefoondiensten moeten voor Nederlanders worden geblokkeerd. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door de Lotto tegen het Britse Ladbrokes.

Het Britse gokbedrijf had al zogeheten geosoftware geïnstalleerd om Nederlanders buiten de deur te houden, maar wilde toch weten wat de Hoge Raad ervan vond. De Lotto is het enige bedrijf met een vergunning om in Nederland dit soort kansspelen, waarbij deelnemers zelf de cijfers kiezen, te organiseren.

De Lotto vond de goksites en telefonische wedkantoren van Ladbrokes oneerlijke concurrentie en maakte er een principekwestie van. Met de uitspraak is bepaald dat ook andere buitenlandse goksites op zwart moeten. Er zijn enkele honderden sites actief in Nederland.

Beleid

De uitspraak komt pas na 10 jaar, omdat de Hoge Raad wilde wachten op het oordeel van het Europese Hof van Justitie. De vraag is nu hoe Nederland kan optreden tegen buitenlandse gokbedrijven die zich niet aan de Nederlandse uitspraak houden. Staatssecretaris Teeven van Justitie is bezig nieuw kansspelbeleid te ontwikkelen.

Deel deze pagina

Audio

  • Buitenlandse goksites moeten Nederlanders weren Buitenlandse goksites moeten Nederlanders weren. Dat is de kern van een uitspraak van de Hoge Raad. Het is het sluitstuk in een... langlopende zaak van het Nederlandse gokbedrijf Lotto tegen het Britse Ladbrokes dat via internet en per telefoon gokspelen en loterijen aanbiedt. Politiek verslaggever Michiel Breedveld.

Video en Audio

Meer video en audio