NOS NieuwsAangepast

'Geen pijn bij baby's met open rug'

Baby's met een open ruggetje, of spina bifida, lijden geen ondraaglijke pijn volgens onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum. Het is voor het eerst dat het ongemak en de pijn van baby's met die aandoening structureel is onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift Pediatrics.

De Rotterdamse wetenschappers onderzochten in een periode van vijf jaar 28 baby's met spina bifida, van lichte tot ernstige varianten. Ze zagen dat bij ongeveer 3 procent van de metingen de pasgeborenen ongemak hadden door pijn. De pijn was bovendien meestal te verhelpen met paracetamol.

Levensbeëindiging

Artsen mogen het leven van een baby met een open ruggetje beëindigen als ze zich houden aan de eisen van het zogeheten Groningen Protocol. De onderzoekers van het Erasmus MC vragen zich nu af of deze richtlijn wel goed is.

Sinds het Groningen Protocol is in 2004 ingevoerd is het overigens niet voorgekomen dat artsen het leven hebben beëindigd van baby's met een open ruggetje.

Spina bifida is een aandoening waarbij de ruggenwervel niet goed sluit rondom het ruggenmerg. Dat kan leiden tot verlamming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl