NOS NieuwsAangepast

Politicus Nigeria steelt 187 miljoen

Een Nigeriaanse politicus heeft bekend dat hij bijna 187 miljoen euro uit de schatkist heeft geroofd. De politicus, James Ibori, deed dat voor een rechter in Londen. Hij hoort zijn straf in april.

De 49-jarige Ibori werd schatrijk in de tijd dat hij gouverneur was van de olierijke deelstaat Delta. Hij had op papier een jaarsalaris van ongeveer 30.000 euro, maar verrijkte zich door corruptie, fraude en rechtstreekse diefstal uit de schatkist van de deelstaat.

Hij had een privévliegtuig en een aantal luxueuze villa's in onder meer Zuid-Afrika en Groot-Brittannië, waar zijn kinderen op kostschool zaten.

Aftreden

Na zijn aftreden in 2007 werd Ibori al eens in Nigeria vervolgd, maar dat leidde niet tot een veroordeling. Het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië liet hem in 2010 in Dubai arresteren.

Ibori's vrouw, een zus en een minnares zijn al veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar omdat ze Ibori hebben geholpen bij zijn malafide praktijken.

Het proces in Londen wordt met grote belangstelling gevolgd in Nigeria, waar de meerderheid van de bevolking leeft in armoede en het moet stellen zonder goed onderwijs, elektriciteit en stromend water. De winsten uit de oliewinning verdwijnen al decennialang grotendeels in de zakken van corrupte politici, ambtenaren en ondernemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl