NOS NieuwsAangepast

'Een leeg leven' door Q-koorts

Door verslaggever Pauline Broekema

Het had een kroonjaar moeten zijn: vijftig. Ze had nog volop aan het werk moeten zijn. Maar Leonie Lubbers heeft het gevoel dat haar toekomst uitzichtloos is.

Ze is één van de ruim achthonderd mensen met blijvende gevolgen van een besmetting met de Q-koorts. Haar huis in Sint-Oedenrode staat te koop. Haar baan is ze kwijt.

Net voordat bij haar in 2009 Q-koorts werd vastgesteld, zou ze overstappen naar een droombaan. Ze zat in de verslavingszorg. "Ik werd gevraagd voor die nieuwe functie. Heel uitdagend en eervol." Maar toen de prognose werd gesteld, waren haar kansen verkeken.

Hele dag ziek

Waar de besmetting vandaan kwam, weet ze niet. Uit het buitengebied van haar woonplaats, zoveel staat vast. Er zijn daar geitenhouderijen geruimd.

Ze houdt zich nadrukkelijk in de hand als ze vertelt wat de verschrikkingen zijn van Q-koorts. "Geen tranen. Ik heb al meer dan genoeg tranen geplengd."

"Ik ben gewoon de hele dag ziek. Alsof ik altijd griep heb." De eerste zomer dat ze Q-koorts had, droeg ze een dikke trui. "Het was buiten warm, maar ik had het altijd koud."

Hartkloppingen, slecht slapen, pijn in de spieren, in de botten. Moeite met lopen en totaal geen conditie. "Lezen kan ik niet meer. Boeken waren vroeger mijn passie. Nu blader ik wat in de krant. Ik kan me niet meer concentreren. Wandelen vond ik heerlijk. Reizen, skiën dat soort dingen. Allemaal voorbij. Heb ik totaal de energie niet voor."

Isolement

Visite, een cafébezoek, het is aan haar niet besteed. Veel te vermoeiend. "Ik praat nog wel eens met collega's over mijn oude werk. Ook dat kost moeite. Die gesprekken over mijn vak, ik kan ze moeilijk volgen. Het brengt me in een sociaal isolement."

Ze moet het met veel minder geld doen. Het huis staat om die reden te koop. Dat de geitenhouders worden gedaagd, daar heeft ze nog niet echt een mening over. Wel is ze blij met het feit dat er eindelijk weer eens aandacht is voor de slachtoffers. "We zijn even in het nieuws geweest, maar daarna werd het heel erg stil."

En dat terwijl de gevolgen nog dagelijks te merken zijn. "Mijn leven", vat ze samen, "is heel erg leeg geworden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl