NOS NieuwsAangepast

Miljardenlening voor Vestia

De Nederlandse Waterschapsbank geeft de noodlijdende woningcorporatie Vestia een lening van 1,7 miljard euro. De corporatie kan met die lening een deel van de risicovolle derivaten omzetten naar gewone leningen. Volgens een woordvoerder van Vestia komt de corporatie met deze lening nu even in rustiger vaarwater.

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat Vestia al in september vorig jaar moest bedelen om noodsteun. Omdat het mis ging met de derivaten deed de corporatie een beroep op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Eigenlijk kunnen corporaties niet bij het WSW aankloppen voor deze tekorten, maar toch kreeg Vestia een garantie van 1 miljard euro. Dat bevestigen betrokkenen tegenover de NOS. In januari had de corporatie opnieuw steun nodig, dit keer 500 miljoen euro.

Onderpand

Vestia kwam in de problemen omdat de corporatie financiële producten, derivaten, had afgesloten waarmee het zich tegen een stijgende rente wilde verzekeren. Maar op dit moment staat de rente juist laag en eisen de banken meer onderpand. In 2010 had de corporatie een derivatenpakket van meer dan tien miljard euro.

Nu springt dus de Nederlandse Waterschapsbank bij met een lening van 1,7 miljard euro. Door deze constructie kan Vestia een deel van de omstreden derivatenportefeuille afbouwen.

Daarnaast heeft de corporatie nu ook de beschikking over 500 miljoen euro, waarmee een eventuele nieuwe tegenslag kan worden opgevangen. "Daarmee is het risico nu een stuk kleiner", aldus een woordvoerder.

Garanties

Daarnaast zijn bijna twintig corporaties bereid om bij te springen met extra garanties als dat nodig is, maar zij vinden ook dat alle Nederlandse corporaties voor de kosten moeten opdraaien. Het ministerie werkt nu aan plannen om dat mogelijk te maken.

Een woordvoerder van Vestia zegt dat de corporatie op dit moment in staat is de problemen zelf op te lossen. Alleen als de rente nog verder daalt, is de steun van de andere corporaties nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl