NOS NieuwsAangepast

VUmc stopt project Giphart

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft besloten om een project met de schrijver Ronald Giphart definitief stop te zetten.

Giphart liep in het VUmc mee met artsen, om informatie te verzamelen voor een nieuw boek. In een witte jas keek hij mee over de schouders van artsen van de afdeling cardiologie. Donderdag liep hij mee met een arts op de afdeling intensive care. Hij droeg daarbij een witte jas met een bordje 'stagiair'.

Geheimhouding

Giphart is niet de eerste schrijver die een tijdje heeft meegelopen in het VUmc. Ook Anna Enquist en Kristien Hemmerechts mochten een tijdje met medisch personeel meelopen. De aanvragen van andere schrijvers die mee willen lopen in het ziekenhuis zijn ook tijdelijk stilgezet.

Volgens het ziekenhuis waren met de schrijvers vooraf afspraken gemaakt over geheimhouding. Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman. Voordat een boek gepubliceerd wordt, heeft het VUmc het recht een roman in te zien. Het ziekenhuis zegt in een reactie dat de patiënten door middel van gesprekken en flyers werden ingelicht over de aanwezigheid van de schrijvers op de afdeling cardiologie.

Programma

Vorige week raakte het VUmc in opspraak door de samenwerking met tv-producent Eyeworks voor een programma over de afdeling spoedeisende hulp.

Medewerkers van Eyeworks konden de behandeling van patiënten volgen, zonder dat de patiënten vooraf om toestemming was gevraagd. VUmc vroeg uiteindelijk aan RTL om het programma niet uit te zenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl