NOS NieuwsAangepast

EU verhoogt druk op Syrië

De Europese Unie gaat de druk op het regime van de Syrische president Assad verder opvoeren om een einde te maken aan het geweld. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten in Brussel.

De EU gaat onder meer de tegoeden bevriezen van de Syrische nationale bank. Ook komt er een verbod op vrachtvluchten uit Syrië naar de EU. Daarnaast wordt de handel in goud en andere edelmetalen aan banden gelegd. De EU hoopt dat op die manier de geldstromen naar het regime van Assad worden drooggelegd.

Zwarte lijst

Verder worden er aan een zwarte lijst nog eens zeven handlangers van Assad toegevoegd. Ook van die personen worden de tegoeden bevroren en zij mogen Europa niet meer in. Eerder al had de EU honderd medewerkers van Assad op die lijst geplaatst evenals 38 organisaties. In dit geval ging het vooral om mensen en organisaties uit de olie- en gassector.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken benadrukte in Brussel dat er vooral een einde moet komen aan het geweld in Syrië. Dan kan er volgens Rosenthal op een zeker moment een vredesmacht naar Syrië worden gestuurd. Nederland ziet bij die vredesmacht vooral een rol weggelegd voor Syrië's buurland Turkije en de Arabische Liga.

Hulpgoederen

In Syrië heeft het Rode Kruis intussen de stad Hama voor het eerst in een maand bereikt. Voor 12.000 mensen zijn hulpgoederen afgeleverd, waaronder voedsel en medicijnen.

Bij een andere belegerde stad, Homs, kan het Rode Kruis een stuk lastiger komen. Die stad werd vanochtend weer onder vuur genomen door het Syrische leger. Homs wordt al weken belaagd. Er zijn honderden doden gevallen. Gisteren kwamen 59 mensen om.

Het Rode Kruis is er niet in geslaagd om een staakt-het-vuren voor enkele uren per dag tot stand te brengen. In die korte periode zou de bevolking voedsel en medicijnen kunnen inslaan. Het Rode Kruis zegt dat de humanitaire situatie in Homs snel achteruit gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl