NOS NieuwsAangepast

Studenten steunen schoonmakers

In Utrecht houden honderden schoonmakers een sit-in-actie in het universiteitsgebouw De Uithof. Ze krijgen daarbij steun van tientallen studenten.

De actie had vanochtend een chaotisch begin, toen de universiteit de toegansgsdeuren van het gebouw afsloot. De studenten willen de sit-in minstens een dag volhouden. De politie houdt toezicht op de actievoerders en zegt dat de actie vooralsnog rustig verloopt.

Volgens de Universiteit Utrecht gaat het onderwijs "zo goed en kwaad als het gaat" ook door. "Dat is onze belangrijkste prioriteit", zegt de universiteit.

Weken

De schoonmakers voeren al weken cao-acties. Volgens de bonden bezuinigen grote opdrachtgevers zoals ministeries en universiteiten op schoonmaakkosten. De schoonmaakbedrijven zouden dat compenseren door een extreme verhoging van de werkdruk.

De bonden willen meer waardering voor het werk van schoonmakers. Ze vinden zelf dat ze doodnormale eisen stellen, zoals verlaging van de werkdruk en doorbetaling bij ziekte.

Solidariteit

Tientallen studenten hebben zich solidair verklaard met de actie. Ze scharen zich achter de eisen van de schoonmakers en koppelen die aan hun protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl