NOS SportAangepast

Chang: "Lendl liep recht op me af"

Michael Chang haalde in 1989 op Roland Garros het bloed onder de nagels van Ivan Lendl vandaan.

Als zeventienjarige snotneus zette hij de absolute nummer één van de wereld in de vierde ronde compleet voor schut door onderhands te serveren en op matchpoint een dubbele fout uit te lokken.

Lendl kookte zichtbaar van woede. Schrale troost voor hem: hij verloor van de latere winnaar van het toernooi. Twee weken later op Wimbledon zagen Chang en Lendl elkaar voor het eerst weer en opvallend genoeg toonde de altijd norse Lendl zich een goed verliezer.

"Hij kwam recht op me af lopen, schudde mijn hand en zei: Michael, gefeliciteerd. Dat heb je goed gedaan bij de French Open", laat Chang nu, 23 jaar na hun legendarische wedstrijd, weten aan Daily Tennis.

"Dat is niet makkelijk om te doen voor de nummer één van de wereld bij een knulletje van zeventien. Dat bewees voor mij dat hij een krijger is op de baan, maar een gentleman naast de baan. Het was voor mij een enorme eer om tegen hem te spelen in de beroemdste wedstrijd van mijn carrière. Ik had al respect voor Lendl, maar daarna nog meer."

Onderhandse service kwam van Agassi

Chang vernederde Lendl door onderhands te serveren, maar de Amerikaan zag geen andere oplossing omdat hij kramp in zijn benen had.

"Ik kon niet meer omhoog komen voor een service. Ik had meer moeite met mijn eigen games dan die van Lendl en moest iets doen. Ik dacht aan Agassi die onderhands serveerde in de jeugd onder twaalf en toen deed ik het maar gewoon. De rest van de wedstrijd was niet meer hetzelfde. Lendl begon meer na te denken en opeens was het voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl