NOS NieuwsAangepast

Nieuwe actie WikiLeaks

Klokkenluidersite WikiLeaks is begonnen met de publicatie van 5 miljoen interne e-mails van Stratfor. Dat is een Amerikaans bedrijf dat inlichtingen en strategische adviezen verkoopt aan bedrijven.

Ook de Amerikaanse overheid is een belangrijke klant. Stratfor wordt wel gezien als een soort particuliere CIA.

Volgens WikiLeaks vergaart Stratfor die informatie onder meer door overal ter wereld politici, diplomaten en journalisten te betalen voor informatie. Het inlichtingenbedrijf zou vertrouwelijke informatie hebben doorverkocht aan Dow Chemical, Lockheed Martin en andere multinationals.

WikiLeaks zegt dat de publicatie van de Stratfor-mails duidelijk maakt hoe het bedrijf aan informatie komt. Volgens de klokkenluidersite gebeurt dat via twijfelachtige methodes en betalingen op Zwitserse bankrekeningen.

E-mail

In het persbericht citeert Wikileaks ondermeer een mail van Stratfor-oprichter George Friedman aan medewerkster Reva Bhalla, op 6 december 2011. Zij heeft contact met een Israëlische informant, die meer weet over de gezondheidssituatie van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Haar baas adviseert haar: "Je moet hem onder controle krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychische controle".

In een andere mail waarschuwt Friedman volgens WikiLeaks zijn medewerkers voor omstreden betalingen. "Ik ben niet van plan ooit als een crimineel aan de pers te worden getoond, en wil niet dat jullie zoiets overkomt", zou Friedman in augustus 2011 hebben geschreven.

Assange

De mails zouden ook inzicht geven in de manier waarop de Amerikaanse regering WikiLeaks-oprichter Julian Assange probeert aan te pakken.

Assange zit op dit moment vast in Groot-Brittannië. De Britse justitie wil hem uitleveren aan Zweden, waar hij van verkrachting wordt beschuldigd. Volgens Assange zijn de beschuldigingen verzonnen, en bedoeld om hem te straffen voor de openbaarmaking door WikiLeaks van geheime Amerikaanse documenten.

De emails die vanaf vandaag openbaar worden gemaakt onder de noemer 'Global Intelligence Files', stammen uit de periode juli- 2004-december 2011. WikiLeaks werkt samen met een twintigtal internationale journalistieke organisaties, daar zijn geen Nederlandse media bij.

Internetaanval

Stratfor was in december slachtoffer van een internetaanval. Tot nu toe werd aangenomen dat dit het werk was van hackers die zich achter de naam Anonymous verschuilen. Het bedrijf veroordeelt de openbaarmaking van de emails. Het zal er inhoudelijk niet op reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl