NOS NieuwsAangepast

Wapenverkoop blijft gelijk

De economische crisis heeft nog geen noemenswaardig effect op de internationale wapenhandel. Volgens cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) is de wapenverkoop in 2010 licht gestegen met 1 procent.

Die stijging was wel wat minder dan in het jaar ervoor. Sinds 2002 is de wapenverkoop wereldwijd met 60 procent gestegen, van 280 miljard dollar in 2002 tot 640 miljard dollar in 2010.

Bedrijven

Amerikaanse en West-Europese wapenverkopers domineren de lijst verkopers. 44 Amerikaanse wapenfabrikanten hebben samen 60 procent van de handel in handen. 29 Europese bedrijven hebben 30 procent in handen. Chinese bedrijven zijn niet in de lijst opgenomen.

Het enige Nederlandse bedrijf op de lijst is elektronicabedrijf Thales Nederland, onderdeel van een Franse groep en in 2010 goed voor een verkoop van net 1 miljard dollar. Thales produceert radarinstallaties en was vroeger bekend als Hollandse Signaalapparaten.

Daling

Sipri verwacht voor komend jaar een terugloop in de verkoop. Dat komt niet zozeer door de financiële crisis als wel door de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Irak. Daardoor zal de vraag naar materieel dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl