NOS NieuwsAangepast

Oscars naar stomme zwart-witfilm

Door redacteur Lambert Teuwissen

Een zwart-witfilm zonder dialogen, van een Franse regisseur en met onbekende acteurs in de hoofdrollen is de grote winnaar van de Oscars geworden. Dankzij 'The Artist' kregen de Amerikaanse filmprijzen een bijzonder Europees tintje.

"Oui!", schreeuwde hoofdrolspeler Jean Dujardin toen hij het beeldje voor Beste Acteur in ontvangst mocht nemen. "Ik ben dol op jullie land!"

'The Artist' wist de andere favoriet 'Hugo' in alle belangrijke categorieën te verslaan. Beide films haalden vijf Oscars binnen, maar voor 'The Artist' waren het prominente prijzen als Beste Acteur, Regie en Film. Het 3D-spektakel 'Hugo' van regisseur Martin Scorsese vol Hollywoodbekenden moest het vooral met troostprijzen als Kostuums en Geluid doen.

Een overzicht van alle 24 categorieën is hier te vinden.

Filmgeschiedenis

Hoewel 'The Artist' vooraf ook als favoriet gold, kwam zijn winst voor regisseur Hazanavicius als een verrassing. "Ik heb een Oscar", zei hij verbaasd op het podium. "Ik ben mijn speech kwijt, maar ik ben momenteel de blijste regisseur op de wereld."

'The Artist' vertelt het verhaal van de stommefilmacteur George Valentin, die de aansluiting met de talkies dreigt mis te lopen. Ook 'Hugo' behandelt de filmgeschiedenis: George Méliès, de vader van de speelfilm, speelt een hoofdrol.

'The Artist' zelf schreef vannacht ook geschiedenis: slechts één keer eerder won een stomme film. Dat was 'Wings' in 1928, bij de allereerste Oscaruitreiking. Bovendien kwam het de afgelopen vijftig jaar slechts één keer voor dat een zwart-witfilm de hoofdprijs won, 'Schindler's List' in 1993.

Record

Na dertig jaar kreeg Meryl Streep weer een Oscar, ditmaal voor haar rol als Margaret Thatcher in 'The Iron Lady'. Hoewel ze grossiert in nominaties (met zeventien tot nu toe een record), zei ze ervan uit te gaan dat deze derde haar laatste Oscar was.

"Ik kom hier niet nog een keer te staan, dus ik moet het nu zeggen: ik zie hier mijn leven voor me, oude en nieuwe vrienden. Dit is zo'n eer, maar wat echt telt zijn de vriendschappen, de liefdes en de pret die we hadden toen we samen films maakten."

Oudste

Ook Christopher Plummer, die het beeldje kreeg voor zijn bijrol als oudere homo in 'Beginners', keek terug op zijn carrière. "Lieverd, waar was je al die tijd", zei hij tegen het beeldje. "Ik oefende deze speech al toen ik uit mijn moeders buik kwam."

Met zijn 82 jaar (slechts twee jaar jonger dan de Oscar zelf) werd Plummer de oudste Oscarwinnaar ooit. Hij nam de titel over van Jessica Tandy, die op 80-jarige leeftijd de prijs voor 'Driving Miss Daisy' kreeg.

Het meest geëmotioneerd door de prijs was ongetwijfeld Octavia Spencer, die nauwelijks uit haar woorden kon komen toen ze voor haar bijrol in 'The Help' werd onderscheiden. "Dit is de lekkerste kerel hier", oordeelde ze.

Iraanse cultuur

Hoewel de Oscars een Nederlands tintje hadden kunnen krijgen bij een overwinning van het Belgische 'Rundskop', gooide de Iraanse film 'A Separation' roet in het eten in de categorie Buitenlandse Film.

Regisseur Farhadi zei dat Iraniërs wereldwijd trots kunnen zijn op de film. "Niet om mij of om de film, maar omdat ons land eindelijk eens niet in het nieuws komt door geweld of agressie. Nu gaat het over onze rijke cultuur, die vaak onder een laag stof van politiek bedekt ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl