Vestia in september al noodlijdend

De noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft al twee keer noodsteun gekregen van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). In september ontving de corporatie een garantie van 1 miljard euro en vorige maand nog eens de helft van dat bedrag. Dat bevestigen betrokkenen tegen de NOS.

Vestia, de grootste woningcorporatie van het land, is in de problemen gekomen door verkeerde beleggingen. Vestia heeft nog meer garanties nodig, maar het WSW kan dat volgens betrokkenen niet meer opbrengen. Daarom moeten andere corporaties bijspringen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt nu aan plannen om de kosten over alle corporaties te verdelen.

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds is door de sector in het leven geroepen om goedkope leningen mogelijk te maken. Opvallend is dat bij veel affaires in de corporatiewereld de afgelopen jaren het WSW steeds garant stond voor de financiering. Maar het fonds had onvoldoende zicht op wat de corporaties met de garanties deden.

De accountant van het Waarborgfonds waarschuwde in 2010 al dat de controle op de bestedingen door de corporaties bij het WSW tekortschoot.

Derivaten

Ook in de Vestia-affaire speelt het WSW een opmerkelijke rol: al sinds 2009 hield het naar eigen zeggen de derivatenportefeuille van corporaties in de gaten. Corporaties moesten sinds 2010 zelfs ieder kwartaal verslag doen van hun portefeuille met dit soort complexe financiële producten. Ondanks die intensieve controle verdubbelde de derivatenpositie van Vestia.

Het WSW lijkt op te treden als een soort toezichthouder, maar in de praktijk was de organisatie dat niet. De meeste projecten waarmee de corporaties de afgelopen jaren de mist ingingen, werden mogelijk gemaakt door het WSW. De instelling, die is opgericht als achtervang van corporaties, creëerde de mogelijkheid om over meerdere jaren geld te lenen zonder dat werd gekeken wat corporaties met de financiering deden.

Corporaties konden via het WSW geld aantrekken zonder dat er controle op zit. In 2010 had het WSW voor 85,3 miljard geborgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl