NOS NieuwsAangepast

Patiënten doen aangifte tegen VUmc

Drie patiënten gaan aangifte doen tegen het VUmc in Amsterdam. Op de spoedafdeling van het ziekenhuis zijn patiënten gefilmd voor een tv-programma van RTL4, zonder dat daarvoor in alle gevallen vooraf toestemming was gevraagd.

Advocaat Peter Plasman, die de patiënten vertegenwoordigt, zei in Nieuwsuur dat de medici van het VUmc hun beroepsgeheim hebben geschonden. Hij vindt dat de rechter duidelijk moet maken waar de grenzen van het beroepsgeheim liggen. Plasman zegt dat het zijn cliënten niet om een schadevergoeding gaat.

Deze week ontstond ophef over de tv-serie '24 uur: tussen leven en dood' waarvan RTL donderdagavond de eerste aflevering vervroegd heeft uitgezonden. Omdat patiënten soms snel behandeld moesten worden, kon niet altijd vooraf toestemming worden gevraagd om te filmen.

Discussie

Onder meer patiëntenorganisaties en deskundigen waren erg kritisch over het programma, omdat de privacy van de patiënten en het medisch beroepsgeheim zouden zijn geschonden.

Het ziekenhuis stond aanvankelijk achter het programma, maar verzocht RTL en producent Eyeworks gisteren het programma niet langer uit te zenden. Het gaf volgens een verklaring "onrust onder de patiënten, medewerkers en het leidt tot een heftige maatschappelijke discussie". RTL heeft gehoor gegeven aan die wens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl