NOS NieuwsAangepast

'Spanje heeft geen noodhulp nodig'

Spanje, Italië en Portugal hebben geen noodhulp nodig, maar moeten wel maatregelen nemen. Dat zegt de vertrekkende voorzitter van de Wereldbank, de Amerikaan Robert Zoellick.

Door de recessie zal het nemen van maatregelen niet makkelijk zijn, zegt Zoellick. Daarom moeten andere Europese landen hulp bieden aan Spanje, Italië en Portugal.

"Duitsland en andere landen moeten aan hen vooruitzichten bieden als ze hervormingen doorvoeren. Spanje, Italië en Portugal moeten zien dat andere Europese landen hen steunen."

Griekenland

Zoellick denkt dat het laatste steunpakket aan Griekenland van 130 miljard euro alleen maar extra tijd oplevert. Hoe het Griekenland zal vergaan, is afhankelijk van de maatregelen die de Griekse regering neemt, zegt hij.

Zoellick vertrekt in juni als hoofd van de Wereldbank. Het is nog niet duidelijk wie hem gaat opvolgen. De voorzitter van de Wereldbank is altijd een Amerikaan geweest, maar door nieuwe regels hebben ook kandidaten uit andere landen een kans.

Toch hoopt Zoellick dat het een Amerikaan wordt, omdat de VS de grootste economie ter wereld is en het belangrijk is voor de internationale verantwoordelijkheid van Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl