NOS NieuwsAangepast

Goudschat op weg naar Spanje

Twee transportvliegtuigen zijn vanuit de Verenigde Staten op weg naar Madrid met 595.000 oude munten aan boord. Spanje krijgt een goud- en zilverschat terug, die sinds 1804 verloren leek.

Het Amerikaanse schatzoekersbedrijf Odyssey Marine Exploration in Tampa, Florida, maakte in mei 2007 bekend dat het de munten had gevonden in het wrak van het Spaanse galjoen Onze Lieve Vrouwe van de Genade. Dat schip was in 1804 op de Atlantische Oceaan voor de kust van Portugal vergaan.

Rechtszaken

De munten hebben jaren bij de Amerikaanse schatzoekers in de kluis gelegen, terwijl over het teruggeven van de schat rechtszaken werden uitgevochten. De schat is ongeveer 371 miljoen euro waard.

Een rechter in de VS oordeelde kortgeleden dat de Spaanse staat de rechtmatige eigenaar is. De transportvliegtuigen worden zaterdag rond het middaguur met de schat in Madrid verwacht.

Erfgoed

Volgens de Spaanse ambassadeur in de Verenigde Staten is dit een gedenkwaardige dag. "We denken terug aan de dag dat het schip ruim 200 jaar geleden verging."

"Het gaat hier niet om geld, het is historisch erfgoed", zei ambassadeur Dezcallar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl