NOS NieuwsAangepast

RTL stopt met tv-serie VUmc

RTL Nederland zendt de tv-serie '24 uur: tussen leven en dood' niet verder uit. Het VU medisch centrum had gevraagd om met het programma te stoppen.

Gisteravond was de eerste aflevering op tv. Volgens een woordvoerder van de televisiemaatschappij is er kort overleg geweest tussen het VUmc, RTL en producent Eyeworks. Na dat overleg is besloten de rest van de reeks niet uit te zenden.

"RTL staat nog steeds achter het eindproduct", zegt de woordvoerder. "We hebben alles in het werk gesteld om een integer programma te maken, maar nu het VUmc zich terugtrekt hebben wij besloten de reeks stop te zetten. We zijn er met z'n drieën ingestapt en als dan één van de deelnemers er niet meer achter staat, moet je ermee ophouden."

Onrust

Het VUmc wilde ervan af omdat het tv-programma "in toenemende mate onrust geeft onder patiënten, medewerkers en tot een heftige maatschappelijke discussie leidt".

Woensdag bleek dat niet alle patiënten van het ziekenhuis vooraf was gevraagd of ze aan het programma wilden meewerken. Het VUmc kwam daardoor onder vuur te liggen van onder meer de Patiëntenfederatie en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Volgens de KNMG heeft het ziekenhuis de privacy van patiënten geschonden. Het VUmc zei daarop dat het niet in alle gevallen mogelijk was om patiënten vooraf om hun medewerking te vragen. Sommigen moesten eerst met spoed geholpen worden door een arts. Pas daarna kon toestemming worden gevraagd.

Professioneel

Het ziekenhuis werkte mee aan het programma om, naar eigen zeggen, te laten zien "hoe de zorg op de spoedeisende hulp van VUmc zorgvuldig en professioneel wordt verleend."

In een persbericht laat het ziekenhuis nu weten dat "de ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen van dit programma".

Ook zegt het VUmc dat het nieuwe informatie heeft gekregen van patïenten waaruit blijkt dat de afspraken op de spoedeisende hulp "onvoldoende zorgvuldig zijn uitgevoerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl