NOS NieuwsAangepast

VUmc vraagt om stop tv-serie

Het VU medisch centrum heeft RTL Nederland en producent Eyeworks gevraagd de tv-serie '24 uur: tussen leven en dood' niet langer uit te zenden.

In een verklaring laat het VUmc weten dat het tv-programma "in toenemende mate onrust geeft onder patiënten, medewerkers en tot een heftige maatschappelijke discussie leidt".

Gisteravond zei voorzitter Mulder van de raad van bestuur van VUmc nog dat hij geen reden zag met het programma te stoppen.

Toestemming

Woensdag bleek dat niet alle patiënten van het ziekenhuis vooraf was gevraagd of ze aan het programma mee wilden werken. Het VUmc kwam daardoor onder vuur te liggen van onder meer de Patiëntenfederatie en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Volgens het KNMG heeft het ziekenhuis de privacy van patiënten geschonden. Volgens het VUmc was het niet in alle gevallen mogelijk om patiënten vooraf om hun medewerking te vragen. Sommigen moesten eerst met spoed geholpen worden door een arts. Pas daarna kon om toestemming worden gevraagd.

Het ziekenhuis werkte mee aan het programma om, naar eigen zeggen, te laten zien "hoe de zorg op de spoedeisende hulp van VUmc zorgvuldig en professioneel wordt verleend."

Afweging

In een persbericht laat het ziekenhuis nu weten dat "de ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen van dit programma".

Ook zegt het VUmc dat het nieuwe informatie heeft gekregen van patïenten waaruit blijkt dat de afspraken op de spoedeisende hulp "onvoldoende zorgvuldig zijn uitgevoerd".

Het VUmc probeert Eyeworks en RTL Nederland te bewegen om de serie verder niet uit te zenden. RTL Nederland en Eyeworks hebben nog niet gezegd of ze het verzoek zullen inwilligen.

De opnamen voor de hele serie zijn al gemaakt. De eerste aflevering van het programma was gisteravond op tv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl