NOS NieuwsAangepast

Bijzondere geboortes in Emmen

In Dierenpark Emmen zijn twee haaien geboren. Het gaat om zwarttiprifhaaien. Volgens het Dierenpark is dit een unieke gebeurtenis, omdat deze soort normaal gesproken niet in gevangenschap ter wereld komt.

Alleen in een dierentuin in Chicago is ooit een zwarttiprifhaai geboren, maar dat vrouwtje was waarschijnlijk al zwanger toen ze in de dierentuin kwam.

De geboorte van de twee haaitjes, bijna twee weken geleden, kwam als een verrassing. Een verzorger zag 's morgens opeens vier haaien in het bassin zwemmen, in plaats van twee. Hij heeft de twee kleintjes eruit gevist, omdat de ouders hun jongen zouden kunnen opeten.

Bijtsporen

Volgens woordvoerder Wijbren Landman was het de verzorgers wel opgevallen dat het vrouwtje wat dikker was geworden, maar konden ze zich niet voorstellen dat ze zwanger zou zijn. "Gewoonweg omdat dit nooit voorkomt", zegt Landman. Omdat het vrouwtje tijdens het paren wordt gebeten, is ook nog gekeken naar bijtsporen, maar die zijn niet gevonden.

Zwarttiprifhaaien worden veel gehouden in dierentuinen. Hoewel er ook haaien zijn die eieren leggen, wordt deze soort gebaard. De babyhaaien zijn 30 en 35 centimeter lang. Ze kunnen een lengte bereiken van anderhalve meter.

Het mannetje en het vrouwtje leven al zo'n tien jaar in Dierenpark Emmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl