NOS NieuwsAangepast

Unieke munt Karel V gevonden

In Brugge is een unieke penning gevonden van keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk. Op de munt is de keizer, die ook de scepter zwaaide over de Lage Landen, te zien zonder baard. Dat betekent dat het een vroege afbeelding is van Karel, omdat hij meestal met baard wordt afgebeeld.

De Brugse archeologen hebben de munt niet kunnen terugvinden in de numismatische literatuur. Ze denken dat het misschien gaat om een lokale, niet-officiële versie die in beperkte oplage is geslagen. Ook kan het gaan om een verworpen ontwerp.

Beerput

De munt werd in 2006 gevonden in een laatmiddeleeuwse beerput van baksteen. Volgens de archeologen is het een bijzonder gave loden munt van een kleine 3 centimeter doorsnee.

Op de munt is Karel te zien met de halsketting van de Orde van het Gulden Vlies, een exclusieve ridderorde waar Karel leiding aan gaf. Op de penning ontbreekt de keizerskroon, wat waarschijnlijk betekent dat munt is gemaakt vóór Karels troonsbestijging in 1519.

Spelfout

Opmerkelijk is dat er een spelfout is gemaakt in het motto van de keizer. Zijn Plus Oultre ('Steeds verder' in het Latijn) wordt hier Plus Outer. Dat bewijst dat de munt mogelijk is gemaakt toen het motto nog niet zo lang bekend was. Waarschijnlijk was dat rond 1516, het jaar dat Karel volwassen werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl