NOS NieuwsAangepast

DiCaprio geeft Oz-schoentjes weg

Een groep donoren onder leiding van Leonardo DiCaprio en Steven Spielberg heeft een paar robijnrode schoentjes die zijn gebruikt in 'The Wizard of Oz' gekocht. De schoenen gelden als een van de beroemdste kledingstukken uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Ze zullen worden tentoongesteld in een filmmuseum in Hollywood.

Voor de film uit 1939 met Judy Garland werden meerdere paren schoenen gebruikt, maar dit is het mooiste, omdat het werd gebruikt voor de close-ups. Zo is dit paar te zien als Dorothy drie keer met haar hakken klikt om terug te keren naar huis, een beroemde scène in de film.

Heksenschoenen

Het paar schoenen staat bekend als de Witch's Shoes, de heksenschoenen, omdat ze waarschijnlijk ook te zien zijn in een van de eerste scènes in Oz, als Dorothy met haar huis op de Wicked Witch of the East is gevallen. Alleen de rode schoenen van de heks zijn dan nog zichtbaar.

De schoenen lagen tientallen jaren opgeslagen in het kostuumdepot van MGM, tot een filmkenner in 1970 vier paar terugvond. De vinder verkocht dit paar in 1981 aan een verzamelaar. Een ander paar ging naar het Smithsonian Museum in Washington.

"Dankzij Leo is dit legendarische stukje filmgeschiedenis weer thuis", laat de baas van het museum weten. "Het is een prachtig cadeau, dat goed laat zien wat we doen om ons erfgoed te behouden en delen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl