NOS NieuwsAangepast

Plasterk kandidaat-leider PvdA

Ook PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk heeft zich kandidaat gesteld voor het partijleiderschap van de PvdA. Hij is de derde die in de race stapt.

Gisteren meldden de Tweede Kamerleden Diederik Samsom en Martijn van Dam zich al voor de opvolging van Job Cohen, die maandag opstapte.

Plasterk, die 54 jaar is, noemde de andere twee prima kandidaten, maar hij benadrukte dat hij 25 jaar ervaring heeft met het leiding geven aan eigenzinnige individuen. En doordat hij nog maar relatief kort in de politiek zit, denkt hij misschien beter in staat te zijn kiezers weer voor de PvdA te interesseren.

Eerlijk delen

Plasterk zei dat de PvdA zich bij elke maatregel moet afvragen wat die betekent voor mensen met een gewoon inkomen. Plasterk benadrukte dat hij een bewonderaar is van oud-PvdA-leider Den Uyl en van diens motto: "Eerlijk delen".

Plasterk was van 2007 tot 2010 minister van Onderwijs. Daarna kwam hij in de Tweede Kamer, waar hij fractiewoordvoerder financiën werd. Eerder was de bioloog Plasterk onder meer hoogleraar.

PvdA'ers hebben tot dinsdag om zich kandidaat te stellen voor de opvolging van Cohen. Daarna mogen de leden zich uitspreken en de fractie neemt hun keus over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl