NOS NieuwsAangepast

Klacht tegen VUmc na tv-opnamen

Een man die met zijn dochter zonder toestemming is gefilmd in het VU medisch centrum, start een klachtenprocedure tegen het ziekenhuis.

De man was met het kind op de afdeling spoedeisende hulp, waar opnamen werden gemaakt voor een nieuw medisch reality-programma van Eyeworks voor RTL. De afspraak was dat patiënten van te voren om toestemming gevraagd zou worden.

Privacy

Het ziekenhuis heeft de man en zijn dochter excuses aangeboden, maar de man dient niettemin een klacht in. Het gaat hem om de privacy van zijn dochter. Eyeworks had onder meer een vertrouwelijk gesprek met een kinderarts opgenomen.

Het programma: '24 uur: tussen leven en dood', wordt op 7 maart uitgezonden.

Er zijn meer patiënten die pas achteraf hoorden dat ze waren opgenomen, en aan wie pas na de opnamen om toestemming is gevraagd. Het gaat onder meer om mensen die buiten bewustzijn waren toen ze op de spoedeisende hulp belandden. Van de 215 gefilmde patiënten hebben er 65 geen medewerking aan het programma verleend.

Kamervragen

De SP en GroenLinks gaan Kamervragen stellen over het programma. De partijen willen onder meer van minister Schippers van Volksgezondheid weten of de privacy van de patiënten voldoende gewaarborgd is.

SP-Kamerlid Van Gerven, die 25 jaar huisarts is geweest, vindt dat de opnamen niet gemaakt hadden mogen worden, omdat de relatie arts-patiënt niet gelijkwaardig is. Een patiënt die opkijkt tegen een arts zal snel geneigd zijn toestemming te geven voor opnamen, denkt Van Gerven.

"Wanneer het beroepsgeheim in gevaar komt, moet een ziekenhuis helemaal niet meewerken aan zo'n programma," vindt hij.

Volgens hoogleraar medisch recht Legemaate en medisch ethicus Kompanje is het medisch beroepsgeheim geschonden. Ook de artsenvereniging KNMG vindt dat het ziekenhuis in strijd met de norm heeft gehandeld. De vereniging zegt dat in een verklaring.

Voor de zekerheid

Enkele bezorgde mensen hebben zich vanochtend bij het VUmc gemeld met de vraag of ze zijn gefilmd. Volgens het ziekenhuis is dat niet zo als ze daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Het ziekenhuis gaat voor de zekerheid nog eens na of alles zorgvuldig is verlopen.

Om 14.00 uur komen RTL, Eyeworks en het VUmc met een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van de commotie die is ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl