NOS NieuwsAangepast

Hof gispt Italië over migranten

Het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft Italië veroordeeld voor het terugsturen van vluchtelingen naar Libië. Volgens het hof heeft Italië fundamentele rechten van de vluchtelingen geschonden en hebben ze recht op een schadevergoeding.

De zaak draait om 24 vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. Ze werden in 2009 door de Italiaanse kustwacht opgepikt bij Lampedusa. De 24 maakten deel uit van een groep van 200 vluchtelingen die in drie boten vanuit Libië probeerden om de kust van Italië te bereiken.

Volgens het hof had Italië kunnen weten dat hun rechten in Libië zouden kunnen worden geschonden. Bovendien had Libië de vluchtelingen waarschijnlijk teruggestuurd naar Eritrea en Somalië, waar ze mogelijk politiek vervolgd zouden worden. Het Europese Hof voor de Mensenrechten vindt dat Italië elke migrant 15.000 euro moet betalen als schadevergoeding.

Overeenkomst

In 2009 was een overeenkomst van kracht tussen Italië en Libië over vluchtelingen. Rome had met kolonel Kadhafi afgesproken dat vluchtelingen te allen tijde konden worden teruggestuurd naar Libië. Toen Italië zich aansloot bij de landen die het vliegverbod boven Libië gingen handhaven, kwam er een einde aan de overeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl