NOS NieuwsAangepast

'Economie krimpt met 0,9 procent'

De Nederlandse economie zal dit jaar met 0,9 procent krimpen. Dat is de prognose van de Europese Commissie.

De Commissie is somberder over de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau. Dat ging in december nog uit van een krimp van 0,5 procent.

De oorzaken voor de verwachte verslechtering zijn de recessie waarin Nederland is beland, de dalende koopkracht en afnemende uitgaven door consumenten door de aangekondigde bezuinigingen, en de dalende prijzen op de huizenmarkt.

Eurozone

De hele eurozone zal dit jaar een milde recessie kennen verwacht de Commissie. Van de zeventien landen die de euro hebben, zullen acht landen de economie zien krimpen.

Nederland staat op de vijfde plaats, in slechts vier landen krimpt de economie dit jaar meer dan in Nederland. Alleen Griekenland, Portugal, Italië en Spanje vallen harder terug. De Duitse economie, de grootste en belangrijkste economie van Europa, groeit dit jaar naar verwachting met 0,6 procent.

Eurocommisaris Olie Rehn: "Hoewel de groei is stilgevallen, is er wel een zekere stabilisatie te bespeuren in de Europese economie. Het economisch sentiment is nog slecht, maar de spanning op de financiële markten neemt af."

Polen

Het risico op een nieuwe kredietcrisis lijkt verminderd. De slechtere vooruitzichten komen door minder gunstige verwachtingen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Dat vertaalt zich in een dalende export. Ook de inflatie blijft aan de hoge kant door de stijgende energieprijzen.

De landen zonder de euro doen het ietsje beter dit jaar, verwacht de Commissie. Europa als geheel zal geen groei of krimp hebben, terwijl de eurozone met 0,3 procent krimpt. Het land met de hoogste economische groei is Polen, met een verwachte groei van 2,5 procent.

Van de drie landen die al overeind gehouden worden met Europese reddingspakketten, slaagt alleen Ierland erin om dit jaar te groeien, met 0,5 procent. Griekenland en Portugal zitten beiden in een zware recessie, respectievelijk min 4,4 procent en min 3,3 procent. Italië kijkt aan tegen een krimp van 1,3 procent, de Spaanse economie krimpt met 1 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl