NOS NieuwsAangepast

Meer vertrouwen Duitse economie

Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in februari voor de vierde maand op rij toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het gerenommeerde Duitse onderzoeksbureau Ifo.

Volgens de index waarmee het Ifo het vertrouwen weergeeft, steeg het van 108,3 in januari tot 109,6 in februari. Economen rekenden gemiddeld op een toename tot 108,8.

Zowel het oordeel over de huidige omstandigheden als de verwachtingen voor de toekomst verbeterden sterk. Vooral in de retail-sector en de bouw zijn de verwachtingen goed. Dat komt vooral doordat de Duitsers zelf flink blijven consumeren.

Robuust

Volgens Ifo-econoom Klaus Abberger wijst dit erop dat er in Duitsland geen sprake is van een recessie. "De Duitse economie ziet er robuust uit'', zegt hij. "Maar we kunnen de risico's nog niet wegstrepen."

Vorige week werd bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal met 0,2 procent is gekrompen. In het derde kwartaal groeide de economie nog.

Het gevaar komt volgens Abberger vooral van de Europese schuldencrisis en van de stijgende brandstofprijzen, die de groei van de consumptie kunnen dempen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl