Bouwvakkers werken door in kou

Bouwterrein in de sneeuw»
Bouwterrein in de sneeuw ANP

Bijna een kwart van de bouwvakkers heeft moeten doorwerken tijdens de vorst. Dat blijkt uit een enquête van de FNV Bouw onder 800 leden.

Bouwvakkers hebben bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius het recht om buiten te stoppen met werken. De werkgever mag ze wel binnen laten werken. Het zogenoemde vorstverlet is vastgelegd in de CAO.

Volgens Elvira Bos van de FNV kreeg de bond dagelijks telefoontjes van bouwvakkers: "Mensen durven vaak geen gebruik te maken van hun rechten, uit angst om hun baan te verliezen. Dat merk je vooral nu het crisis is."

Niet goed voorbereid

Volgens 36 procent van de bouwvakkers waren bouwbedrijven niet goed voorbereid op de winter. De werkplaats was bijvoorbeeld niet winterklaar gemaakt. Grote bouwbedrijven hielden zich beter aan de regels dan kleine aannemers.

Dit jaar duurde de vorstperiode zo'n tien dagen. Vorig winterseizoen was het langer koud. Toen lag het percentage bouwvakkers dat moest doorwerken ook iets hoger.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 907 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 3382 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 10945 keer afgespeeld

Meer video en audio