Bouwvakkers werken door in kou

Bouwterrein in de sneeuw»
Bouwterrein in de sneeuw ANP

Bijna een kwart van de bouwvakkers heeft moeten doorwerken tijdens de vorst. Dat blijkt uit een enquête van de FNV Bouw onder 800 leden.

Bouwvakkers hebben bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius het recht om buiten te stoppen met werken. De werkgever mag ze wel binnen laten werken. Het zogenoemde vorstverlet is vastgelegd in de CAO.

Volgens Elvira Bos van de FNV kreeg de bond dagelijks telefoontjes van bouwvakkers: "Mensen durven vaak geen gebruik te maken van hun rechten, uit angst om hun baan te verliezen. Dat merk je vooral nu het crisis is."

Niet goed voorbereid

Volgens 36 procent van de bouwvakkers waren bouwbedrijven niet goed voorbereid op de winter. De werkplaats was bijvoorbeeld niet winterklaar gemaakt. Grote bouwbedrijven hielden zich beter aan de regels dan kleine aannemers.

Dit jaar duurde de vorstperiode zo'n tien dagen. Vorig winterseizoen was het langer koud. Toen lag het percentage bouwvakkers dat moest doorwerken ook iets hoger.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4516 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 821 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2468 keer afgespeeld

Meer video en audio