Nederlanders eten te veel zout

Onder meer kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout.»
Onder meer kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout. NOS

Meer dan 85 procent van de Nederlanders eet te veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat de uitkomsten zorgelijk noemt.

De meeste Nederlanders eten meer dan de richtlijn van 6 gram zout per dag. Volwassen mannen eten dagelijks gemiddeld 9,9 gram zout en vrouwen 7,5 gram.

Het te zout eten begint volgens de onderzoekers al op jonge leeftijd. Zowel jongens als meisjes krijgen er te veel van binnen. Jongens gemiddeld 8,3 gram en meisjes 6,8.

Hoge bloeddruk

Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM, noemt de resultaten zorgelijk. "Mensen die langdurig te veel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden", zegt Verhagen. Een te hoge zoutconsumptie leidt tot een hoge bloeddruk en dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Het meeste zout wordt gebruikt tijdens de warme maaltijd (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent). De belangrijkste zoutbronnen bij warme maaltijden zijn vleesproducten en sauzen.

Bij ontbijt en lunch zit het zout vooral in brood en kaas. In voorverpakt voedsel en kant-en-klaarmaaltijden zit ook veel zout.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Zouttest bij bakker en worstenmaker We krijgen veel te veel zout binnen en dat kan leiden tot ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden. Het RIVM heeft dat... onderzocht. Marc-Robin Visscher deed vanochtend al een smaakonderzoek bij een bakkerij en een worstenmaker.
  • Polygoonjournaal over zout Een stukje van een reportage over Nederlands zout door het Polygoonjournaal met de stem van Philip Bloemendal.
  • OOG woensdag: Is zoete drop zouter dan zoute drop? Nederlanders eten veel te veel zout zagen we vandaag in ieder NOS-journaal. En er zou zelfs meer zout zitten in zoete drop dan in... zoute drop. Kok en smaakexpert Pierre Wind verklaart dit.

Video en Audio

Meer video en audio