NOS NieuwsAangepast

Marine Le Pen verliest geding

Er verandert niets aan de regels die wettelijk zijn gesteld aan de kandidaatstelling voor de Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen, kopstuk van het extreem-rechtse Front National, had daarom gevraagd bij de Conseil Constitutionnel, het hoogste Franse rechtscollege.

Een van die regels is dat iedereen die kandidaat wil zijn een lijst met 500 handtekeningen moet inleveren van gekozen volksvertegenwoordigers. Dat is tot nu toe voor geen enkele politicus een probleem geweest, maar wel voor Marine Le Pen.

Openbaar

Haar partij, het Front National, heeft maar 118 gekozen vertegenwoordigers. In totaal zijn dat er in Frankrijk meer dan 40.000. De resterende handtekeningen moeten dus komen van vertegenwoordigers van andere partijen en die voelen er niets voor om op de ondersteuningslijst van de controversiële rechts-extremisten te staan.

Die 500 handtekeningen kreeg Le Pen daarom tot nog toe niet bij elkaar. Naar eigen zeggen stokte de teller rond de 350. Om dat probleem op te lossen, had ze gevraagd of de Conseil Constitutionnel de handtekeningenlijsten geheim kon houden. Dan zouden, dacht Le Pen, meer afgevaardigden bereid zijn haar te steunen.

Maar de Conseil besloot anders: tijdens de wedstrijd worden de spelregels niet veranderd; de handtekeningenlijst blijft openbaar. Een forse tegenvaller voor Le Pen, die er dus toch voor zal moeten zorgen dat ze op de sluitingsdatum, 16 maart, met een lijst met 500 handtekeningen komt.

Kritiek

In Frankrijk wordt kritiek op de uitspraak van de Conseil verwacht en niet alleen uit extreem-rechtse hoek. Door vast te houden aan administratieve regels is het mogelijk dat een kandidaat die volgens de peilingen zo'n 17 procent van de kiezers achter zich heeft, niet mee mag doen bij de komende presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl