NOS NieuwsAangepast

Zieke asielzoeker op straat gezet

Vluchtelingenwerk Midden-Nederland heeft een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de behandeling van een uitgeprocedeerde asielzoeker.

Het gaat om een 27-jarige Chinees. Hij is na acht maanden vreemdelingendetentie in Rotterdam op straat gezet en kort daarna met ernstige gezondheidsklachten opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg. Hij bleek de besmettelijke ziekte hepatitis B te hebben en moest onmiddellijk een levertransplantatie ondergaan.

Volgens Vluchtelingenwerk wist het detentiecentrum dat de man heel ziek was en had hij nooit op straat mogen worden gezet. "De man is uitgeprocedeerd in Nederland, maar zegt niet terug te kunnen naar zijn herkomstland."

Kamervragen

De PvdA-Kamerleden Samsom en Arib hebben vragen gesteld aan minister Leers over de behandeling van de man. Hij heeft inmiddels een maand uitstel gekregen om het land te verlaten. Er wordt onderzocht of er ook daarna toch nog medische opvang nodig is.

Vluchtelingenwerk Midden-Nederland wil nu dat de inspectie gaat onderzoeken of het detentiecentrum onzorgvuldig is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl