NOS NieuwsAangepast

Donau blijft problemen geven

Door correspondent David Jan Godfroid

De Donau blijft voor problemen zorgen. Een paar maanden geleden hadden de tien landen aan de op één na langste rivier van Europa te kampen met extreem lage waterstanden. Nu zorgt kruiend ijs voor flinke schade. In de Servische hoofdstad Belgrado zijn veel boten en bootjes vernield door de druk van het ijs.

De schade is ook groot onder de tientallen splavovi (letterlijk: vlotten); drijvende bars, restaurants en clubs die over een lengte van enkele kilometers aan de Donau-oever van Belgrado liggen aangemeerd. Een ervan is gezonken, vele andere liggen schots en scheef door elkaar, doordat de druk van het ijs ze van hun kabels heeft losgeslagen, met tal van aanvaringen als gevolg.

Verwijten

In de haven van Zemun, een voorstad van Belgrado, zijn vooral kleinere bootjes getroffen. Tientallen zijn er gezonken. Veel bootjes liggen vastgevroren of op hun kop in het ijs. Veel eigenaren verwijten de overheid dat er niet veel eerder is ingegrepen.

Ook de Donauvissers hebben het zwaar te verduren. Door de zware ijsgang op de rivier zitten ze al twee weken zonder werk en velen zijn nu helemaal brodeloos, omdat hun boot is gezonken of beschadigd. Vrijwel niemand is voor zulke schadeposten verzekerd.

Overstromingen

Het is te betwijfelen of de problemen voorbij zullen zijn als het ijs eenmaal is gesmolten. Er is de afgelopen tijd veel sneeuw gevallen in het stroomgebied van de Donau. Als dat allemaal begint te smelten, is het goed denkbaar dat het gebied van Duitsland tot en met de monding in de Zwarte Zee in Roemenië met overstromingen te maken krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl